Историјат  
  Села у Општини  
  Споменици  
  Фото Галерије  
  Спорт  
     
     
  Посл. Адресар  
     
     
  Свилајнац  
  Дубље  
  Купиновац  
     
     
  Цркве, манастири  
  О понашању  
     
     
  Новости  
  Важни Телефони  
  Тел. Именик  
  Упутства  
     
 
 
   
 


Живећи у времену поремећених вредности све чешће се сусрећемо са jедним апсолутним незнањем одређеног (немалог) броја верника приликом посете светим богослужењима. Данас, када се народ полако враћа својoj цркви, примећено је да не зна како се треба у појединим ситуацијама, на верским чинодејствима и богослужењима понашати.

Имајући у виду надахнуте речи светог апостола Павла: "Како ће поверовати у Онога за кога и не чуше? А како ће чути без проповедника?" Православна Народна Хришћанска Заједница је издала једну књижицу, са циљем да она уђе у сваки православни дом и да буде путоказ онима "који Бога траже" и долазе у храм.

На самоме почетку, да бисмо што лакше схватили и усвојили наше понашање и дужности, које од нас захтева храм и свето богослужење, потребно је истаћи шта је храм а шта свето богослужење.

Црква је духовна заједница људи са Богом, повезаних и сједињених истом вером, истим светим тајнама, истим богослужењем и истом јерархијом.

Храм или дом Божији је најсветије место на земљи у коме се окупљају верници, чланови Христове Цркве, на заједничку молитву, духовно се чисте и лече. Он је обитавалиште славе Божије и војске небеске, место где се велича и слави име Божије, врши најсветија жртва Христова - света тајна (Литургуја) и где верници бивају учесници спасоносних дарова које им у име Господа Исуса Христа дају за то посвећена лица .

Свето богослужење је, по речима светог Јована Кронштатског, је "узајамно служење Бога људима и људи Богу, слатки разговор човека са Богом, слављење Бога и молба за своје потребе ...". Храм и богослужење су неисцрпно врело благодати Божије. Врело из кога се наше душе хране, поје, чисте и снаже, исцељују, освећују и са Творцем сједињују. Зато и захтева од нас специфично понашање.