Историјат  
  Села у Општини  
  Споменици  
  Фото Галерије  
  Спорт  
     
     
  Посл. Адресар  
     
     
  Свилајнац  
  Дубље  
  Купиновац  
     
     
  Цркве, манастири  
  О понашању  
     
     
  Новости  
  Важни Телефони  
  Тел. Именик  
  Упутства  
     
 
 
   
 


Улазећи у свети храм прекрстимо се побожно уз благи наклон и изговоримо речи: "Ући ћу у Дом Твој, поклонићу се са страхом храму Твоме светоме..." и идући тако тихо и нечујно ка целивајућој икони, направимо три поклона крстећи се и изговарајући : "Боже, милостив буди према мени грешноме/грешној и помилуј ме", а затим се поклонимо присутнима лево и десно и станемо у одговарајућу страну храма (десно мушкарци, лево жене, а испред стоје деца).

Уласком у свети храм и заузимањем свога места, приберемо се, сконцентришемо и удубљујемо у смисао молитве и песама које се произносе, чувајући се од сваког разговора и расејаности и заборавимо све овоземаљске бриге и проблеме у настојању да из храма изађемо духовно бољи и чистији него што смо ушли у њега.

Док траје богослужење не шетајмо по цркви - храму, не прислужујмо свеће, не целивајмо иконе, не тискајмо се, већ пажљиво и побожно пратимо свето богослужење и настојимо да оно буде што лепше и свечаније.

За време читања светог Јеванђеља, у току малог и великог хода, на речи: "Главе своје Господу приклонимо", "Мир свима", као и за време кађења, главе своје требамо приклонити .

Посебно треба да смо пажљиви и сконцентрисани на светој Литургији за време читања Јевађеља, певања Херувимске песме, изношења свете Тајне, читања Символа вере - Исповедања вере, певања "Достојно и праведно..." Молитве Господње, освећења и претварања Светих Дарова, на речи: "Са стрхом Божијим и вером приступите" итд.

Они који су се исповедили и припремили за свето Причешће, требају са дубоком вером, побожношћу и искреним кајањем да читају молитву пре причешћа "верујем Господе и исповедам..." и приступајући светим тајнама Тела и Крви Спаситељеве побожно да се поклоне, скрсте руке (десну преко леве) на грудима и кажу своје крштено име. Након примљеног причешћа целива се крај светог Путира – свете чаше, узме нафора и сачека крај свете Литургије.